16 december 2021

Start bouw eerste woningen in Alexanderknoop

In de ontwikkeling van appartementencomplex de Grote Beer zijn weer de nodige stappen gezet. Op 30 september heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan vastgesteld. Op basis van dit nieuw vastgestelde bestemmingsplan kan de gemeente een omgevingsvergunning verlenen voor de bouw van de Grote Beer. Op 3 december heeft Dura Vermeer de omgevingsvergunning ontvangen. De omgevingsvergunning is bruikbaar om te starten met de bouw.

Start bouw eerste woningen in Alexanderknoop

Op 16 december staan de gemeente Rotterdam, Dura Vermeer en Vesteda stil bij de start bouw van 193 betaalbare huurwoningen in het appartementencomplex Grote Beer in de Alexanderknoop, het gebied rond OV-knooppunt Rotterdam Alexander. De woningen worden naar verwachting eind 2023 opgeleverd. ‘In Rotterdam is er een grote vraag naar huurwoningen in het middensegment. De ontwikkeling van de Grote Beer draagt eraan bij dat Rotterdammers met een middeninkomen in de stad kunnen blijven wonen’, aldus wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen).

Dura Vermeer ontwikkelt en bouwt de woningen en woningbelegger Vesteda gaat de woningen verhuren. De bouwtijd neemt circa twintig maanden in beslag. Dat het woongebouw zo snel gebouwd kan worden, komt onder andere door de ‘prefab-all-the-way’ bouwtechniek die wordt toegepast: gevels, constructiewanden, vloeren, badkamers en toiletruimten worden prefab aangeleverd en gemonteerd. Klunder Architecten tekende voor de architectuur van het gebouw.

In een jaar tijd van eerste idee tot definitief plan
De gemeente Rotterdam, Vesteda en Dura Vermeer hebben nauw samengewerkt om het bouwplan in ongeveer een jaar tijd van het eerste idee tot aan een definitief plan te brengen. Ook in de realisatie wordt goed samengewerkt; na de eerste paal op 16 december worden in opdracht van de gemeente de laatste kabels en leidingen verlegd. Ondertussen laat Dura Vermeer de prefab gebouwdelen in de fabriek klaarmaken. Naar verwachting is in het tweede kwartaal van 2022 de bouw op de locatie in zijn volle omvang zichtbaar.